Deze keer geen blog van mij maar een een mooi reisverslag van gasten die een zeiltocht hebben gemaakt met La Brigante en schipper Edmond Galletti.

Gert Jan Willems en zijn gezin hebben genoten van deze mooie zeiltocht langs de Zuid Franse kust en zijn zo vriendelijk geweest om hun ervaring met ons te delen. Bedankt hiervoor Gert Jan!

23 augustus 2021

We rijden richting Port Fréjus om een ochtend te gaan zeilen. Het is rond kwart over acht als we de auto in de buurt van de haven parkeren. We lopen met behulp van Google Maps naar de ligplaats van “La Brigante”. Natuurlijk zijn we te vroeg, ik ben graag te vroeg want ik heb er een hekel aan om te laat te komen. Kapitein Edmond heet ons van harte welkom op zijn schip en zegt “jullie zijn mooi op tijd…”

We kunnen, indien we willen, nog even gebruik maken van het haven toilet voordat we straks op zee zitten en het niet meer kan.

Langzaam druppelen de andere gasten binnen en na een telefoontje van de kapitein verlaten we net even na 9:00 de haven van Fréjus. We zijn met z’n 18-en aan boord van zeilschip La Brigante. Het is een tweemaster en omdat beide masten gelijk zijn qua lengte wordt het schip een schoener genoemd (bron: Edmond). Even buiten de haven wordt het grootzeil gehesen en wat later ook de Genua en varen we met circa 4,5 knopen langs de kust van de Côte d’Azur.

Edmond Galletti vertelt in twee talen, Frans en Engels, over het schip, hun vaste ligplaats in La Rochelle aan de Atlantische kust, dat het schip sinds meer dan 20 jaar hun huis is en andere details over de boot: zeiloppervlakken, de waterverplaatsing, de bouw etc. Daarna gaat het over het ontstaan van het kustlandschap en de bergketens van de Franse kustlijn. Later gaat hij verder en vertelt over het ontstaan van de middellandse zee, Europa en de overige continenten van onze aarde en zelfs over hoe het er in de verre toekomst uit gaat zien.

Het valt niet altijd mee om Edmond in al zijn enthousiasme te volgen, het blijft Engels met een Franse ondertoon, maar ik geniet er wel van (mijn dochter, puber van beroep, denkt: “Ok, boeiend, doe mij maar een zonnetje en rust, ik lig lekker). Er gaat nog een informatiemap rond met afbeeldingen en -Franse- teksten over de evolutie van de aarde. Na 4,95NM gaan we voor anker in een baai bij Les Issambres waar we genieten van een heerlijk duik in het water. Er zijn duikbrillen en snorkels beschikbaar dus als je iets vergeten bent is er geen man over boord.

Nadat we bijna allemaal lekker hebben gezwommen (zelfs onze puber sprong in het water…) is er een drankje aan boord van La Brigante. Ik laat me verleiden tot een lekker koud biertje. De tijd gaat snel, het anker wordt gelicht en we varen vanwege (veel) te weinig wind op de motor richting Fréjus. Rond 12:30 meren we aan op de ligplaats van het grote zeilschip.

We hebben met z’n vieren genoten van deze ochtend op zee en kunnen het iedereen aanraden of je nu houdt van zeilen, van de zee of van de mediterranen, het is in één woord geweldig, een aanrader!

Gert Jan

Categorieën: blog